Snabb pizzasallad

Jag försöker hela tiden laga saker som går att variera, som går att använda i mer än en rätt. Coleslaw eller en riktigt god hemmagjord pizzasallad är två exempel på någonting som går att äta till typ… allt. Problemet jag har med pizzasallad är att det tar en väldans tid från det att den görs till dess att den är ätbar, but fear not: jag har lösningen!

S p e t s k å l !

I en traditionell pizzasallad finns vitkål. En mycket grövre kål. Grövre kål betyder också att det tar längre tid för det att mjukna och suga åt sig all vinäger/olja. Spetskål å andra sidan är mycket sprödare och tunnare vilket betyder att den mjuknar snabbt. Denna pizzasallad tar cirka ingen tid alls att göra och behöver ungefär 1,5-2h i kylen:

1 spetskål
1 röd paprika
1 större rödlök eller 2 små
Vitvinsvinäger (personlig favorit, går även bra med äppelcidervinäger)
Rapsolja (eller olivolja om man föredrar det)
Svartpeppar
Salt

Några direkta mått för vinäger och olja har jag inte av den enkla anledningen att det enligt mig är en smaksak. En del gillar våtare pizzasallad som nästan droppar medan andra vill ha en lite, lite torrare. Skiva lök och paprika tunt, spetskålen strimlas men bör inte vara riktigt lika tunn som övriga grönsaker, häv ned i en bunke/behållare. Blanda vinäger, salt, svartpeppar och olja separat för att få en jämn fördelning av alla gottigheter och häll sedan över grönsakerna. Blanda runt ordentligt så allt täcks av vinägern och oljan. Låt stå ca. 1,5-2 timmar i kylen innan servering! Då har dessa hunnit mjukna till men de har samtidigt kvar sin krispighet.

Jag skulle vilja säga att denna sallad står sig under lock i kyl ca. 2-3 dagar. Vill man ha en pizzasallad som håller längre kan det vara idé att istället använda vitkål och skippa löken och paprikan, alltså en mer traditionell pizzasallad. Den här kan jag äta till allt och den kräver ingen direkt planering. Gott till pizza, pasta, vegetariska biffar, potatisbullar! You name it!

Enjoy!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s