Vegetarisk lasagne

Idag tänkte jag dela med mig av en vegetarisk lasagne som varit min to-go-rätt i flera år nu. Den har allt; sälta, syrlighet och sötma. Den har även förmågan att få vilken köttälskare som helst att falla pladask!

Du behöver:

lasagneplattor 
1-2 zucchini (beroende på storlek)
2-3 morötter (beroende på storlek)
1/2 röd/grön chili
2 klyftor vitlök
1 stor gul lök
2 pkt krossade tomater
3 dl créme fraiche (eller havrefraiche)
1-2 pkt fetaost (två paket om man är fetaostjunkie!)
1 förpackning tinad bladspenat
valfri ost att toppa med
salt/peppar

veglasagne

Börja med att finhacka chili, lök och vitlök, fräs på hög temperatur. Häll ned i en gryta. Skala morötter (och zucchinin om du vill) under tiden. Fortsätt sedan med att skiva morötter och zucchini i halvmånar. Fräs morötterna på hög temperatur (var försiktig med keramiska pannor) i olja till dess att de fått fin färg (spara gärna stekflottet från löken/chilin i pannan för mer smak). Fortsätt sedan med zucchinin, den behöver dock inte få lika mycket färg. Välj själv om du vill skala zucchinin eller ej, jag brukar göra det. Häv ned i grytan tillsammans med chilin, löken och vitlöken. Häll i de krossade tomaterna och låt sjuda en stund. Salta och peppra! Strax innan det är dags att ta av grytan från plattan häller du i créme fraichen (alldeles för lätt att bränna vid mejeriprodukter, haha).

Börja med ett lager av innehållet i grytan i en smord, ugnssäker form. Varva sedan lasagneplattor och grytans innehåll, men lägg även i vissa lager fetaost och tinad spenat. Jag brukar köra varannat lager fetaost och spenat, men avslutar alltid med fetaost och spenat på toppen. Sedan toppar jag över det med ost, vanligtvis mozzarella eftersom jag älskar hur den smälter! Följ anvisningarna för lasagneplattorna (alltså temperatur och tid).

Vill man ha en mer identisk lasagne kan man givetvis använda någon typ av vegetarisk färs också. I sådana fall rekommenderar jag Anammas sojafärs. Den är absolut godast, har bäst tuggmotstånd och är definitivt billigast! Jag personligen tycker att Quorn kan bli lite geggig i konsistensen och har en lite unken smak.

Voila! Färdig att servera tillsammans med exempelvis hemmagjord pizzasallad eller en grönsallad med tomater, färsk spenat, vinäger och kidneybönor. U n d e r b a r t !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s