Varför vegetariskt?

Hälsa – jag vill må bra
Mitt beslut att tillämpa mer vegetarisk kost i vardagen var enkelt. Det finns många fördelar med en vegetarisk kost. Exempelvis är det vetenskapligt bevisat att en vegetarisk kost minskar risken för hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes, övervikt, högt blodtryck och vissa typer av cancer (källa: Läkartidningen). Hälsofördelarna är alltså många och såklart önskvärda. Som överviktig är jag rädd för både det ena och det andra, men kanske kan en vegetarisk kost hjälpa mig på vägen mot ett mer hälsosamt liv, en mer hälsosam vikt. Kosten vid önskad viktnedgång är a och o. Den utgör hela 80% av processen. De andra 20% står fysisk utövning för. Mitt hopp är att i år kunna kombinera dessa och nå ett önskvärt resultat i form av förlorade kilon och ökat välmående.

Jag fick sämre aptit av bara tanken på kött
Att jag är urbota trött på kött är ytterligare en anledning till att äta vegetarisk kost. Kött är för mig komplicerat, trist och smaklöst. Visst kan det vara gott med en fin, röd oxfilé med bea men typ där slutar min önskan att äta kött… och hur ofta har en student råd med oxfilé? Cirka aldrig. Dessutom märkte jag i slutet av 2016 hur dålig min aptit blivit. Kött var helt enkelt inte gott längre och det gjorde mig ganska illamående. När jag fick äta vegetarisk mat kände jag dock en väldig aptit. Det är lyxigt, enligt mig.

Miljöaspekter – att vara med och påverka
Även ur miljösynpunkt är en vegetarisk kost fördelaktig i form av lägre koldioxidutsläpp jämfört med världens köttproduktion. Jag äter en lakto-ovo-vegetarisk kost. Det betyder att jag valt att inte utesluta mejeriprodukter och ägg. Vissa av de produkter jag använder, om än i mycket liten utsträckning, kommer alltså fortfarande från djurriket. Djurens rätt har räknat att en köttkonsument bidrar med ett utsläpp på ca. 1800 kg koldioxidekvivalenter per år. Som lakto-ovo-vegetarian bidrar jag personligen med ca. 1500 kg utsläpp. Hade jag valt att gå full vegan hade mitt utsläpp istället legat på ca. 500 kg (källa: Djurens Rätt). Mellan en köttkonsument och en lakto-ovo-vegetarian är skillnaden på papper ganska liten, men förstå vilken effekt vi tillsammans hade kunnat skapa om fler valt att byta ut några kötträtter per vecka mot vegetariska alternativ! Det ligger någonting vackert i att vi med små medel kan vara med och förlänga livslängden på vår planet genom någonting så enkelt och kul som vår kost. Jag personligen kommer mest äta lakto-ovo-vegetariskt, men jag kommer även köra på helt veganska alternativ såklart.

Vegetarisk mat är kul!
Att laga vegetarisk mat är att experimentera. Givetvis finns det utarbetade recept och hundratusentals kokböcker för den som önskar. För mig handlar vegetarisk mat om att få leka med fria händer. Som tidigare nämnts älskar jag att improvisera. Storhandlar jag följer en salig blandning av ingredienser med hem, sedan tar jag mer eller mindre fram sådant ur skafferi, kyl och frys som jag är sugen på och tror kan bidra till en smarrig rätt. Ibland blir rätterna enkla och snabba, ibland blir det långkok i stora mängder. Det är underbart när endast fantasin sätter gränsen!

Viktigt för köttätare att veta…
… är att jag aldrig kommer döma – NÅGON – för det måste vara det mest frustrerande som finns. Visst är det fint att vara vegetarian/vegan, men kom ihåg att alla är olika. ”Kött är mord” är typ lika kontraproduktivt som ”alla feminister hatar män”, alltså helt jävla värdelöst! Samtidigt förväntar jag mig samma respekt. Jag har märkt att det finns de som provoceras bara av det faktum att jag valt en vegetarisk livsstil vilket är skitsynd. Jag gör inte detta för att provocera någon och förväntar mig då att bli respekterad, precis som jag respekterar de som väljer att konsumera kött. Det är precis som om vissa får dåligt samvete p.g.a. sitt val, bara för att jag väljer ”rätt” och ”etiskt”. Det är en tråkig approach till vegetarianer och vegetarisk kost kan jag tycka.

Har ni fler positiva aspekter att lägga till? Hit me up i kommentarsfältet! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s